Kleine ruimtes inrichten met kleine meubels?
|Voor kleine ruimtes heb je de neiging op zoek te gaan naar kleine spullen. Een kleine bank, een kleine tafel en een klein schilderij. Fout! Al die kleine spullen en tierelantijntjes maken je kamer eerder rommelig en vol. Maar wat dan? Zomaar een groot meubelstuk plaatsen is natuurlijk ook niet de oplossing. De volgende tips maken het inrichten weer een stukje eenvoudiger.
Skip de details
Details maken rommelig. Een paar grote objecten zijn rustiger. Kies liever voor een hoekbank dan een bank met een paar losse stoelen. Eén groot schilderij aan de muur kan best zolang het een rustig schilderij is. Liever geen uitstalling van snuisterijen op het dressoir en beperk de rommel op je salontafel. Onderzetters in een laatje, een lectuurbak met alle losse post, kranten en tijdschriften, opgeruimd oogt netjes. Eenvoud is het devies om toch een gevoel van ruimte te houden. Heb je toch veel losse spullen? Probeer ze dan te clusteren tot één geheel. Bijvoorbeeld foto’s in één lijst doen of bij elkaar hangen op een geschilderd vlak op de muur.
Een platte televisie aan de muur oogt ruimer dan één op een dressoir, maar heb je veel losse apparatuur, afstandsbedieningen etc. dan kun je ook overwegen een TV-kast te gebruiken, je kunt hier eenvoudig alle losse rommel in kwijt zoals afstandsbedieningen, draden, dvd’s, gamecontrollers etc. Eenmaal dicht oogt dit rustiger dan de tv, DVD’s, mediaspelers en bijbehorende accessoires los op een laag dressoir.
Elke centimeter telt…
Let bij het winkelen op de werkelijke maat van de meubels. In grote ruimtes lijkt een bank vaak niet zo groot, maar 10 centimeter dieper kan behoorlijk veel groter ogen in je kleine huiskamer en geeft misschien net het gevoel te weinig ruimte over te houden tussen de bank en je salontafel.
Een mooi voorbeeld van een compacte hoekbank is de Leros van de Trendhopper:
Deze bank is niet zo diep als de gemiddelde bank. Ongeveer 80 cm diep op het gewone zitgedeelte (het totaal is vanwege het hoekstuk natuurlijk dieper) in tegenstelling tot de 90-100 cm diepte van een gemiddelde bank. Toch heeft de bank een comfortabele zit met voldoende diepte ook voor langere mensen. Het voordeel van een hoekbank is dat je zonder veel meubelstukken in je huis toch best veel mensen kunt laten zitten.
Een ander aspect waar je op kunt letten bij het kopen van een bank is het onderstel. Is het een massieve bank die doorloopt tot aan de grond, of staat hij hoog op zijn pootjes? In het laatste geval oogt de bank luchtiger en slanker omdat je er onderdoor kunt kijken en lijkt het minder pompeus in een kleine huiskamer. Hoe minimalistischer de bank, hoe ruimtelijker de kamer nog lijkt. Pas wel op want een wirwar van pootjes is wel weer onrustiger dan één licht vlak.
Kleurgebruik in een kleine ruimte
Het spreekt bijna vanzelf, maar rustige kleuren ogen ruimtelijker dan een bont palet met diverse kleuren, prints en dessins. Natuurlijk hoef je niet alle kleur weg te laten uit je kamer, maar kies rustige kleuren, ton-sur-ton of beperk het tot één sterke contrastkleur waarmee je het geheel tot leven brengt. Denk bijvoorbeeld aan gedekte kleuren voor je meubels, maar werk met een contrastkleur door het toevoegen van een los kleurrijk kussentje om het geheel op te fleuren. Je kunt ook werken met licht en lampen. Een lamp die je kunt instellen op een kleur kan ook sfeer geven zonder ruimte in te nemen. Ook mooi: transparante stoffen en materialen.
Opbergen
Alles wat je niet ziet bestaat niet. Tenminste zo lijkt het. Daarom is het fijn om multifunctionele meubels te gebruiken. Een poef met opbergruimte voor speelgoed of een plaid, een kast onder een trap, een tafel met laatjes voor onderzetters, afstandsbedieningen, placemats etc.
Ga de hoogte in
In kleine ruimtes is het vaak fijn om de vloer vrij te houden. Je kunt bijvoorbeeld een dressoir tegen de muur hangen of een platte TV aan de muur. Om te voorkomen dat je helemaal niets kwijt kunt, is het ook een idee om de muren en ruimtes onder bijvoorbeeld een trap slim te benutten. Een verloren hoek naast je raam kan prima een flinke boekenkast worden, heb je ook nog ruimte bovenin dan kun je zelfs een kast creëren om het raam heen zonder al te veel ruimte te verliezen.
Alle tips voor inrichting kleine ruimtes:
- lichte, rustige kleuren, transparante stoffen
- werk met spiegels
- zorg voor voldoende licht
- Een hoekbank is rustiger en oogt ruimer dan losse banken en stoelen, terwijl je toch veel personen kwijt kunt.
- Kies open meubels, bijvoorbeeld een bank op slanke hoge pootjes óf kies voor opbergruimte in het meubel
- Eén groot, maar rustig schilderij
- Eén groot beeld in plaats van allerlei snuisterijen
- Eén grote plant in plaats van overal plantjes
Meer lezen? De volgende artikelen geven ook leuke tips:
- http://www.makeithome.nl/blog/10-tips-om-een-kleine-kamer-in-te-richten.html
- http://meerinspiratie.nl/kan-kleine-kamer-groter-laten-lijken/
- http://www.showhome.nl/blog/5-tips-voor-de-ideale-indeling-van-een-kleine-woonkamer/
Ook nog tips voor het inrichten van kleine ruimtes en woonkamers, deel ze dan gerust!