Kleine luidsprekers

kleine luidsprekersJe zoekt luidsprekers die weinig ruimte innemen? Maar je wilt eigenlijk niet te veel aan geluidskwaliteit inleveren? Hoewel kleinere speakers en zeker de boekenplank modellen het over het algemeen niet op kunnen nemen tegen de grote vloerstaande luidsprekers, zijn er zeker wel mogelijkheden in diverse prijsklassen die de echte muziekliefhebbers zullen aanspreken.

Een speaker op zich zelf zegt niet alles. Het geluid is altijd een optelsom van versterker en luidspreker, houdt hier rekening mee bij het maken van je keuze.

B&W DM 686

B&W 686B&W DM 686 is de kleinste telg uit de DM-serie met een prijs van 125 euro per stuk. Een prima luidspreker en zeker voor de grootte van de speaker – nog geen 30 cm – vallen ze niet tegen. Een luidspreker die in je interieur niet zo op hoeft te vallen, hij is verkrijgbaar in drie kleuren. In neutraal zwart of wit, of het meer uitgesproken cherrywood. Bij deze luidsprekers is het wel nodig om er een goede versterker aan te koppelen. Zeker geen b-keuze. Dit komt de speakers niet ten goede.  Een mooie evenwichtige Cambridge of Marantz zullen het beste uit de speaker naar boven halen. De veel duurdere B&W 686 S2 die ook groter is zal net als vele andere in de kleine series grootser zijn in geluid. De luidsprekers kunnen ook worden voorzien van een frontje.

Kenmerken B&W DM 686

 • Afmetingen HxBxD: 26,5 x 17,0 x 28,4 cm
 • Geschikt voor versterkers van 25 tot 100 watt
 • Hoog: 25 mm aluminium dome tweeter
 • Laag: 6,5″ kevlar gewoven woofer
 • Frequentiebereik -3dB: 55 Hz tot 22.000 Hz
 • Crossover frequentie: 4.000 Hz
 • Impedantie: 8 Ohm
 • Gevoeligheid: 88 dB
 • Bi-wire: Ja
 • Spikes: Nee
 • Gewicht: 4,9 kg
 • 2-way open systeem
 • Kleur: Zwart, Wit & Cherrywood

Onderstaand filmpje geeft een indruk :

 

Dali Zensor 1

Dali Zenzor 1Iets duurder dan de B&W luidspreker met zijn 149 euro per stuk. De speaker is klein en klinkt naar onze smaak wat gewoontjes en vlak en hij schiet wat te kort in het lage gedeelte. Een kwestie van smaak qua geluid.  Er zijn ook veel mensen die de Zensor beluisteren en helemaal weg zijn van het geluid of aan het geluid wennen, zoals dat met veel luidsprekers het geval is. Ook voor deze luidspreker geld natuurlijk een goede aansturing maakt veel goed in het geluid.
De wat grotere Zensor 3 199 euro per stuk  zal in het laag iets meer verassen dan de Zensor 1 maar deze is dan ook weer een stukje duurder in prijs. Al met al geen slechte speaker voor dit formaat.

Kenmerken Dali Zenzor 1

Hoog: 1″ soft dome tweeter
Laag: 5,25″ met houtvezels geïmpregneerde woofer
Frequentiebereik -3dB: 53 Hz tot 26.500 Hz
Crossover frequentie: 2.900 Hz
Impedantie: 6 Ω
Gevoeligheid: 86,5 dB
Bi-wire: Nee
Afmetingen HxBxD: 27,4 x 16,2 x 22,0 cm
Gewicht: 4,2 kg
Ontwerp: Bass-reflex
Kleur: Zwart, Licht Walnoten en Wit
Accessoires: Rubberen bumpers
Optionele accessoire: Witte grill

 

Monitor Audio BX1

Monitor Audio BX 1De monitor Audio luidspreker heeft een prijskaartje van 139 euro en zit tussen de andere beschreven luidsprekers in.
Naar onze smaak niet zo goed als de B&W en de Elipson en qua behuizing minder mooi, maar er zijn veel liefhebbers van dit merk. Het lage gedeelte is veel minder dan bijvoorbeeld bij de B&W luidsprekers. Voor het beluisteren hebben we de Monitor Audio speakers met verschillende versterkers gecombineerd: Rotel voor en eind combinaties, Marantz en Cambridge. Qua prijs en kwaliteit vonden we ze gewoon wat minder klinken. Dat wil niet zeggen dat het slechte luidsprekers zijn in deze prijscategorie. Ze vragen in elk geval geen zware versterker.

Kenmerken Monitor Audio

Afmetingen (H x B x D)     26 x 16,5 x 18 cm
Kleuren     bruin, zwart
Plaatsing     boekenplank
Aantal speakerunits     2
Tweeter-units per speaker     1
Tweeter diameter     25 mm
Woofer-units per speaker     1
Woofer diameter     140 mm
Aanbevolen min. vermogen     15 watt
Aanbevolen max. vermogen     70 watt
Basreflexpoort     Ja
Impedantie     8 Ohm
Frequentie bereik     55 – 30000 Hz
Geschikt voor bi-wiring     Nee
Gewicht     3,8 kg

 

Elipson Planet L

Elipson Planet LDe Elipson is een beetje vreemde eend in de bijt om te zien. De vorm doet denken aan de seventies met zijn retro bolvorm, maar is ook modern en strak en past hierdoor in menig interieur.  Hij is verkrijgbaar in glanzen wit, rood en zwart. Wat duurder dan de rest met zijn 350 euro per stuk. Maar wat een geluid voor een relatief kleine speaker!  Ook op statief te plaatsen of als mount ceiling, aan het plafond hangend. In deze kleine luidspreker zit laag, maar je kunt eventueel ook nog een subwoofer toevoegen. Er is ook een Planet M te verkrijgen, deze is nog een slag je kleiner en ook aanzienlijk goedkoper (225 euro per stuk). De kwaliteit van deze designspeakers is erg goed, maar ook het oog wordt niet vergeten. Zeker de bijpassende versterker completeert het geheel. Maar zoals we gewend waren van bijvoorbeeld de 1303 vloerstaande luidsprekers van Elipson zijn ook deze bollen goed aan te sturen met bijvoorbeeld een mooie Quad voor en eind versterker. De quad versterkers  zijn nieuw te koop maar ook mooie oude gereviseerde exemplaren zijn te vinden op bijvoorbeeld Marktplaats.

Kenmerken Elipson planet L

Systeem     2-weg
Belastbaarheid     80 watt max
Frequentiebereik     48 Hz – 20 kHz
Tweeter     25 mm
Midrange     geen
Woofer     165 mm
Afmetingen (HxBxD)     Ø 290 mm
Gewicht     7kg

 

Ondanks dat dit artikel niet over versterkers gaat, een paar geschikte versterkers:

 • De quad elite serie, de integrated is over het algemeen de meest betaalbare.
 • Marantz levert met de PM serie al jaren stabiele en mooie warm klinkende versterkers af .
 • Cambridge levert goede stabiele versterkers met een goede prijsverhouding op.

Muziek waarmee we de luidsprekers mee beluisteren:

 • Dead can dance – Into the labyrinth
 • Carl Orff Carmina Burana Olv Richard Chailly
 • Red Hot Chilli Peppers – stadium arcadium

Natuurlijk blijft een luidspreker een kwestie van smaak, maar dat ook kleine luidsprekers mooi geluid kunnen geven bewijzen deze speakers.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *