Vijf opruimtips voor meer ruimte

Opruimen moeilijk? Welnee, met behulp van deze experts kan jij het ook. Meer leven met minder geeft letterlijk en figuurlijk ruimte. Het bevrijd je van overbodige ballast. Minder spullen maakt het leven eenvoudiger. Maar hoe kom je van die chaos af?

opgeruimd huis

Foto: Nagy Zoltán Csongor

Een klein huis heeft zo zijn voordelen. Minder oppervlakte om schoon te houden, minder onderhoud en verantwoordelijkheid, misschien wel minder hypotheek. Maar in dit tijdperk van overvloed verzamelen we ongemerkt een heleboel spullen. En deze spullen slokken een hoop van onze ruimte op. Het is niet gemakkelijk om weerstand te bieden aan het consumeren van spullen, maar voor je het weet ben je een slaaf van je eigen volle huis en heb je geen tijd meer voor de dingen waar het echt om gaat.

Hoe meer we meedraaien in de consumptiemaatschappij, hoe sterker het onbewuste verlangen naar een simpeler leven. Gewoon uit de ratrace stappen en je eigen weg volgen. Wie kan er naar ‘ik vertrek’ kijken zonder zich de vraag te stellen ‘zou het wat voor mij zijn?’.

Het hoeft niet zo ingewikkeld als emigreren. Je kunt gewoon beginnen in je eigen huis het roer om te gooien. Het is dan ook niet zo gek dat het een trend is geworden om te ‘ontspullen’. Dit geldt niet alleen voor mensen die klein wonen. Het is net zo goed voor mensen die groot wonen. Hoe opgeruimder het huis hoe opgeruimder het hoofd.

“Verzamel liever ervaringen dan spullen.”

Ruimte in en om het huis, zorgen ervoor dat de geest helderder denkt. Jezelf ontdoen van ballast. Spullen kleven immers ongemerkt aan je bewustzijn. Het durven loslaten van je spullen is een stap naar een vrijer leven. Wat houdt je tegen?

En daar zit hem nu net het lastigste stuk. Die spullen vertegenwoordigen iets. Een stukje identiteit wat we onbewust vasthouden. Herinneringen, dromen en een gevoel van veiligheid. Alsof de spullen in ons huis de muren van onze emotionele vesting zijn. Durf je de stap te zetten en deze ballast overboord te gooien?

Een opgeruimd huis is heerlijk en de pioniers die in een mobile home van 30 m2 gaan wonen zijn bewonderenswaardig, maar is dat voor mij wel weggelegd, vraag je jezelf af. Geen paniek! Het is niet nodig om meteen een grote stap te zetten en later misschien wel je haren uit je hoofd te trekken omdat je voor je gevoel je hele leven op hebt gegeven.

Het kan gewoon veel simpeler: opruimen. Zeker in een klein huis is opruimen geen overbodige luxe! Ja, ik hoor je denken ‘wat een open deur?’ Inderdaad je had het zelf kunnen bedenken, maar… je hoeft het niet alleen te doen. Met deze 5 methodes is dat fijne opgeruimde huis weer een stap dichterbij!

 

De 5 opruimmethodes van de experts:

 

1. Stel jezelf de vraag: maakt het je blij?

Wij staken ons licht op bij een populaire opruimgoeroe: Marie Kondo. In korte tijd werd zij razend populair vanwege haar opruimmethodes. Haar filosofie is simpel: je kiest bewust voor elk item of je het wel of niet wilt houden. Als het je blij maakt hou je het. Kan het weg, dan bedank je het voor wat het voor je heeft gedaan en weg ermee.

Wil je kunnen opruimen dan begin je met weggooien. Uiteindelijk kom je los van rommel en omring je jezelf alleen nog met spullen die je ook echt om je heen wilt hebben. De filosofie van Marie wortelt in Japan en gaat er vanuit dat alles energie heeft. Kun je iets bijvoorbeeld niet wegdoen omdat je het cadeau hebt gekregen? Bedenk dan  dat een cadeau een gebaar is, het gaat om de energie en de gedachte bij het geven, niet om het object zelf. Dat maakt het weggooien een stuk makkelijker.  Ook mensen die moeite hebben met weggeven kunnen vaak met de filosofie van Marie uit de voeten en zich bevrijden van de overbodige rommel in huis. Bovendien geeft ze ook veel tips over het opbergen zelf, zoals bijvoorbeeld het opvouwen van kleding. Nog een slimme tip van Marie: begin niet bij spullen met grote emotionele waarde. Voor je het weet kom je niet verder dan die ene la met oude schoolspullen.

Heb je eenmaal je huis op orde zorg er dan voor dat je kasten er niet leeg uitzien. Je zou zomaar de neiging krijgen om ze weer opnieuw te gaan vullen…

Boeken van Marie:

2. Verzamel liever ervaringen dan spullen

Ook trendwatcher James Wallman pleit voor minder spullen. Verzamel liever ervaringen dan spullen is zijn stelling. Ons huis slibt namelijk ongemerkt dicht met allerlei prullaria die je niet gelukkig maken. Het verstikt ons. Stel je maar eens voor: je koopt een nieuwe televisie, met de nieuwste snufjes. Na een week ben je gewend aan het scherpe beeld en mooie geluid en is het een alledaags gebruiksvoorwerp geworden. Je kan ook besluiten het geld uit te geven aan een weekendje weg met vrienden. Misschien haal je jaren later nog steeds herinneringen op! 

3. Wees mindful bij het opruimen

Met aandacht kijken naar wat je hebt. Ben je bewust van wat je doet en waarvoor. Haal niet snel een doekje ergens overheen maar doe het met aandacht. Minder leuke dingen horen ook bij het leven. Door er bij stil te staan kun je ze beter verduren en het leven beter accepteren zoals het is. Het echte leven zit immers in de momenten dat je ergens anders naar onderweg bent. Wil je meer lezen over mindful opruimen? Een leuke website is Stofzuigerzen.nl

4. Schakel een opruimcoach in of DIY

Intussen zijn er in Nederland al heel wat personal organizers opgestaan. Voor een schoon en opgeruimd huis kun je een echte prof inschakelen. Even googlen en je hebt er zo één in jouw buurt gevonden. Een belangrijke tip: geef alles een eigen plek in huis. Dit maakt opruimen eenvoudiger en sneller. Je krijgt zo ook beter overzicht over je spullen en je ruimte. Natuurlijk zijn er ook voldoende boeken verschenen die je op weg helpen om zelf je huis en administratie weer keurig te ordenen:

5. Los het op met humor

Mocht je het opruimen echt moe zijn, treur dan niet en geniet van het volgende boek over opruimen. Wedden dat het weer een glimlach op je gezicht tovert! In een klein huis wonen vraagt om bewuste keuzes. Zonder keuzes zou je huis dichtslibben tot een onleefbare plek. Door het opruimen en ontspullen maak je van je kleine ruimte een heerlijke plek om te wonen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *