Tips voor een kleine tuin

kleine tuinHoe laat je een kleine tuin toch groot lijken? Welke planten, tegels en meubels kun je gebruiken? Hoe creëer je ruimtelijk effect. Kun je toch groente kweken? In een kleine tuin is het de kunst om ruimte te scheppen of te suggereren. Het vergt wat meer uitdaging, maar door slim gebruik te maken van de ruimte of bijvoorbeeld verticaal te tuinieren zul je zien dat er voldoende mogelijkheden zijn om je op uit te leven.

Zichtlijnen en het suggereren van diepte, lengte of breedte

 • Maak gebruik van de langste lijn in je tuin om hem langer en groter te laten lijken, leg bijvoorbeeld geen recht pad aan maar laat de zichtlijn diagonaal van de ene hoek naar de andere hoek lopen, zo lijkt je tuin groter.
 • Door het einde van je tuinpad te laten verdwijnen achter beplanting suggereer je dat de tuin verder doorloopt en dieper is.
 • Donkerte aan het einde laten je tuin dieper lijken, licht maakt juist breder. Speel hiermee door de schutting in de juiste kleur te verven.

Schuttingen en muren

Stalen wand

Stalen wand

 • Schuttingen met horizontale planken laten je tuin visueel langer lijken. Schuttingen met verticale planken benadrukken de hoogte en kunnen de muren juist nog meer op je af laten komen.
 • Maak gebruik van spannende materialen zoals staal of aluminium voor (gedeeltelijke) tuinmuren, plantenbakken, vijvers of haarden. Je kunt ook diepte realiseren door met twee muurelementen aan weerszijden van groene begroeiing te plaatsen (o.a. te koop bij groenonline.nl).
 • Doorkijkjes vergroten het gevoel van ruimte. Als het mogelijk is kun je ook doorkijkjes maken naar buren of wanneer je tuin aan het einde een open uitzicht heeft kan dit het gevoel van lengte enorm vergroten.
 • Heb je geen uitzicht of slechts een blinde muur? Denk dan eens aan spiegels of een tuinposter (met ledverlichting) voor optisch ruimtelijk effect. In Tuincentra kun je ook spiegels met louvredeurtjes kopen om het effect van een doorkijkje te creëren. Ook online is er erg veel keuze in tuinposters en kun je bijvoorbeeld op gespecialiseerde websites precies uitzoeken wat je wilt: buitenposters.com
 • Plaats spiegels tegen een wand. Eventueel kun je hiervoor nog een rek/raster plaatsen waar je een klimplant zoals een clematis, passiebloem tegenaan laat groeien. De spiegel is dan minder zichtbaar, maar geeft tussen de blaadjes door meer diepte.
  Maak hoogteverschillen om wat meer spanning en diepte te creëren.

Voorbeelden van tuinspiegels:

tuinspiegel-gotischtuin-spiegelspiegel-louvredeuren witvlakje

Zorg voor rust

 • tuintegels online bestellenMinder is meer: beperk de hoeveelheid losse potten, kleuren, plantensoorten en borders. Door te beperken en meer te clusteren oogt je tuin minder vol.
 • Gebruik harmonieuze, lichte kleuren in plaats van felle kleuren. Veel verschillende kleuren zijn fleurig, maar maken het geheel ook veel drukker. Kies liever een of twee lichte, bij elkaar passende kleuren, waarmee je alles harmoniseert. Lichte en zachte kleuren zijn ook rustiger voor onze ogen.
 • Gebruik grote tegels. Hoe minder voegen hoe rustiger, maar let op de balans té grote tegels kunnen het calimero-effect versterken.
 • Grote tegels, planten met grote bladeren of bijvoorbeeld een verhoogde ommuurde border met daarin één boom(pje) kan een rustige uitstraling geven.
 • Gebruik liever één grote bak of pot dan veel verschillende losse potten. Losse potten ogen rommelig. Heb je ze toch zet ze dan bij elkaar of kies strakke potten en rustige kleuren.Online tegels uitzoeken kan bijvoorbeeld bij: online-bestrating.nl en compleetgroen.nl

Gebruik de hoogte:  verticale tuin (of balkon)

 • Met weinig vloeroppervlak kun je toch veel beplanting kwijt als je ook de hoogte benut. Verticale of hangende tuinen zijn steeds meer in opkomst en zorgen ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte.
 • Gebruik rasters aan de muur en laat daar planten tegenaan groeien of hang er potten aan.
 • Er zijn speciale hangende tuinen te koop. Van hangzakken tot complete constructies met ingebouwde irrigatie. Ook het zelf maken met balkonbakken die boven elkaar hangen is een eenvoudige optie.
 • Gebruik de wanden voor leifruit, klimroos, clematis, kamperfoelie of kies voor groene klimop (let op deze Hedera kan best ‘dik’ worden en veel ruimte innemen!).

Voorbeelden voor verticaal tuinieren (klik op de foto’s voor meer informatie):

verticaal-tuinieren    kleine-tuin-stapelpotten kleine-tuin-tomaten

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *