Speelruimte voor kinderen in een kleine tuin

klimmuur-speelruimte-kleine-tuin

In een kleine tuin heb je vaak geen ruimte voor complete speeltoestellen of een trampoline. Maar met los speelgoed en karretjes, zandbakken en fietsjes slibt je tuin ook snel dicht. In dit artikel een paar slimme oplossingen om toch speelruimte te maken voor de kinderen in een kleine tuin.

 

 

Ideeën en speeloplossingen in een kleine tuin:

 

Schommel

schommel

Schommel free

Een schommel vraagt weinig ruimte en kan ook eenvoudig in de deuropening van de schuur gehangen worden. Ook een paar haken in een (stevige) pergola kunnen uitkomst bieden. Je haalt de schommel weg als je hem niet gebruikt of hangt hem om de paal of met het touw achter een haak opzij. Voordeel is ook dat een schommel lang interessant kan zijn voor je kind(eren) en ook na verwijderen makkelijk te vervangen is door een hangplant.zachte-schommel

Fijn in kleine ruimtes zijn zachte schommels met een zitting van stof (weerbestendig), zoals de Frog Marshmellow. Zo gebeuren er minder snel ongelukken zoals het stoten van een hoofdje.

Een andere mooie oplossing is de schommelstandaard Free. Niet direct heel goedkoop, maar wel makkelijk aan één zijde te plaatsen en robuust.

 

 Zand- en water picknicktafel

zand-watertafelEen zandbak is soms een sta in de weg, maar je hebt tegenwoordig ook picknickbankjes waar de zandbak onder het tafelblad verscholen zit. Zo heeft de zandbak ook nog een functie als hij niet gebruikt wordt. Leuker nog, je hebt tegenwoordig zelfs zand- én water picknicktafels in één. Handig ook om het kleine speelgoed in op te ruimen of gewoon aan te knutselen of eten. Er zijn zelfs varianten met maar aan één kant een bankje of  gewoon alleen de tafel. Bijvoorbeeld:

Watertafeltje

watertafelEen alternatief voor een zandbak kan een kleine watertafel zijn. Vaak gebruik je deze alleen in de zomer en kun je hem eenvoudig uit elkaar halen en opbergen buiten het seizoen. Kleine kinderen beleven vaak erg veel plezier aan het knoeien met water. Heb je geen plek voor een watertafel dan kan ook een emmer of afwasteiltje met wat bekertjes genoeg plezier geven. Of maak een waterbaan aan de muur met oude flessen, bakjes en stukken pvc, (tuin)slangen en buizen .

 

Hangstoel

hangstoelHang een hangmat op. Er zijn namelijk ook kleine varianten voor kinderen of stoelhangmatten . Voordeel is dat je deze in een klein hoekje of onder een boom kunt hangen en meteen een soort schommel hebt, plek om te hangen,  slapen, je terug te trekken of te lezen. In de winter haal je hem gewoon weg.

 

Opbergbankjes

Bankjes met opbergruimte of bijvoorbeeld een betonnen bank met bakken op wielen er onder maken dat je de troep in een handomdraai hebt opgeruimd. Bovendien kun je er nog op zitten ook.

 

Verticale speeltoestellen

touwladderschommelplankKies een verticaler speeltoestel zoals een wipkip, duikelrek, touwladder of klimboom. Dit soort speeltoestellen nemen relatief weinig ruimte in en ogen ook niet zo massief. Bovendien benut je zo meer de hoogte van je tuin. Een touwladder kan ook eenvoudig aan een muur, boom of balk gehangen worden, maar let wel op de veiligheid, voor kleine kinderen is dit natuurlijk minder geschikt. Leuk ook te combineren met een boomhut.

 

Gebruik de muren

Aan muren kun je ook speelgoed bevestigen zoals wand spelpanelen, een tic-tac-toe spel, puzzelelementen of vier op een rij. Maak eens een reuze knikkerbaan. Of zorg voor wat uitdaging voor grotere kinderen: een klimwand van klimstenen.

Optisch speelgoed

Een andere simpele oplossing is te kiezen voor optisch speelgoed zoals (geschilderde) hinkeltegels, een geschilderd doel voor een balspel(letje), stoplicht of een raceparcours.

Integreer

Integreer de speelruimte in je tuin en beplanting: bouw een hut in een boom, of een speelhuisje tegen een muur/schutting met een schuin dak waarin je een kweekkasje maakt of opbergruimte. Bloembakken eraan en je benut het speelhuisje ook meteen als tuin. Inklapbaar huisje maken tegen de schutting kan natuurlijk ook. Met een paar scharnieren kun je 3 panelen bevestigen die je bij het uitklappen simpel in elkaar zet met haakjes/grendels en je hebt muren en een dak.

Benut overkappingen

Gebruik een afdak/carport  om er een verdieping in te maken die kan dienen als hut of klein clubhuis. Buitenspelen is dan ook nog eens minder afhankelijk van het weer.

Knikkertegel

Een knikkerpotje in een tegel neemt minimale ruimte in.knikkerpotje Je kunt het zo in je terras of aan de rand van je tuinpad integreren zonder dat je er last van hebt.

Trampoline

trampolineEen ingegraven (kleine) trampoline neemt wel veel ruimte in maar hiermee oogt de tuin nog wel steeds ruimtelijk. Dat kan een mooie optie zijn voor in een gazon. Saltra heeft een aantal mooie varianten. Ook een slimme tip is een trampoline over een inbouwzwembad heen plaatsen. Zo heb je bij mooi weer het zwembad en verder gebruik je de trampoline en is meteen het zwembad uit het zicht.

Kortom er is best wat mogelijk in een kleine tuin. Het vergt wat creativiteit, maar zo kun je toch speelruimte creëren in een kleine tuin. Heb je nog meer goede oplossingen of ideeën voor speelruimte in een kleine tuin, laat het ons weten.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *