E-reader waardig alternatief voor de boekenkast?

slimcoverKoboGloHDKlein wonen is keuzes maken. Ik ben erg gehecht aan mijn boekenkasten vol boeken. Maar lees jij je boeken vaak een tweede keer? Ik niet. Op de echte naslagwerken na natuurlijk. Dus de boeken staan er vooral voor de sier.

Ik droomde ooit van een mooie bibliotheekkamer, maar een aantal kinderen rijker en met het toenemend aantal slaapkamers, schoenen, schooltassen en speelgoed is er steeds minder ruimte in huis voor boekenkasten. Minder lezen wil ik niet. Wat dan? Lenen van vrienden of bij de bibliotheek is ook een optie, maar vaak is net het boek wat ik wil lezen niet op voorraad of ik vergeet ze op tijd terug te brengen.

Daarom twijfelde ik al een tijd over de aanschaf van een ereader. Handig omdat ik veel onderweg ben, fantasy lees (van die niet te hanteren dikke boeken) en net een vakantie voor de boeg heb. Waarom niet lezen op de tablet denk je misschien? Nou dat heeft vooral met je ogen te maken. Een e-reader is veel rustiger door het gebruik van elektronische inkt en dat is prettig als je uren wilt lezen.

Wat zijn de voordelen van een ereader?

  • Minder ruimte in je boekenkast omdat er wel honderden boeken op één ereader passen
  • Hanteerbaar formaat, geen dikke boeken meer meeslepen op reis
  • Lezen bij weinig of geen licht door ingebouwde verlichting (zo kan je partner heerlijk doorslapen bij het uitlezen van je boek :)
  • Boek eerder uit dan verwacht? Geen probleem je hebt nog genoeg andere bij je of schaft er eenvoudig een aan via je apparaat in de shop (wifi)

Zijn er ook nadelen?

Ja, een ereader moet af en toe opgeladen worden. Dat is geen probleem gezien de lange accuduur (ca. 2 maanden) maar wel even wennen, want bij een analoog boek is de batterij nooit bijna leeg. Verder is een ereader wat kwetsbaarder dan een gewoon boek. Je kunt het niet zo even neergooien. En naast het zwembad moet je (bij de meeste modellen) oppassen voor waterschade.

Welke ereader moet ik aanschaffen?

De aanschafprijs is nog wel even een drempel, maar als je veel leest heb je de prijs er zo uit. Ebooks zijn immers goedkoper dus dat heb je zo terugverdiend. Bovendien kun je bij de bibliotheek en bepaalde webservices ook ebooks lenen. Het aanbod van titels is de laatste jaren fors gestegen dus dat is voor mij inmiddels geen belemmering meer. Tijd om de stap te wagen dus.

Na even goed vergelijken kwam ik uit bij de Kobo glo HD. Prima kwaliteit aldus de reviews en voor een ereader ook nog eens betaalbaar. De aura H2O leek me nog aantrekkelijker vanwege de waterbestendige behuizing, maar vond ik te duur en de goedkopere Kobo heeft geen ingebouwde verlichting en dat lijkt me nu juist zo handig.

De Kobo Glo HD is niet voor niets de beste koop volgens de Consumentenbond. Het scoort een 8,1 op de test. In vergelijking met de 8,6 van de nummer 1 uit de test (Kobo Aura H2O) scheelt dat niet veel. Er zijn weinig goedkopere ereaders te vinden. De icarus omnia is beduidend goedkoper, maar die komt ook erg slecht uit de test (scoort nog niet eens een 5).

Een ander voordeel van de Kobo vind ik de koppeling met Bol. Ik koop daar namelijk veel boeken en deze zijn direct toegankelijk op mijn Kobo na aanschaf. Kobo is een gewone epub ereader. Hiermee kun je ook boeken uit de bibliotheek lenen. Koop je veel bij Amazon dan kun je beter een Amazon Kindle overwegen, omdat je ebooks van Amazon niet zomaar kunt lezen op een Kobo.

Mijn ervaringen met de Kobo glo HD

ereaderkobogloMaar leest dat wel lekker zo’n ebook? En hebben ze ook voldoende titels beschikbaar? Nou titels die ik wil lezen hebben ze tegenwoordig genoeg. En of het fijn is dat is een kwestie van even uitproberen. Persoonlijk vind ik het wel prettig om te lezen met de ereader. Vooral bij dikke boeken is het veel prettiger vasthouden. Waar ik wel aan moest wennen was dat het scherm reageert op je aanraking. Je kunt de ereader dus niet zomaar met je vingers op de ‘bladzijde’ vasthouden (zoals ik wel gewend ben met boeken), omdat je dan al snel de bladzijde omslaat. Je hebt dus een slank apparaat maar ook een relatief dunne rand om vast te houden, dat is in het begin even wennen omdat het wat statischer is. Wel fijn is dat je zelf het lettertype en de grootte kunt instellen. Nog een pluspunt is dat je zelf de aanraakzones kun instellen voor het omslaan of terugbladeren van de bladzijden. Dit is vooral ook erg handig als je de reader in één hand wilt vasthouden en dan ook met die hand de bladzijde nog wil kunnen omslaan (als je hem in je linkerhand houdt kun je met je duim de linkerhoek nog wel aanraken, maar standaard is dit terugbladeren…). De aan/uitknop is mooi geïntegreerd in de e-reader. Indrukken terwijl je de e-reader op bijvoorbeeld de bank laat liggen is hierdoor wel wat lastiger.

Erg fijn is het gebruik van de ingebouwde verlichting. Als het gaat schemeren hoef je niet direct een lamp aan te doen en in bed kun je ongestoord doorlezen zonder lamp. Wat mij betreft is dit toch wel een groot pluspunt ten opzicht van het goedkopere broertje. Af en toe heb ik wel eens getwijfeld of ik niet beter de waterbestendige Aura H2O had kunnen aanschaffen, want lekker in de tuin lezen terwijl de kinderen een watergevecht houden is natuurlijk niet ideaal :)

Een hoesje is eigenlijk wel een must om je apparaat te beschermen bij het meenemen. Ik heb gekozen voor een slimfit sleepcover. Dit is een erg dun hoesje waarmee de ereader nog steeds erg prettig (misschien zelfs fijner) in de hand ligt. Het maakt je e-reader natuurlijk wel iets zwaarder, maar zorgt ervoor dat je bij het openslaan van de cover meteen verder kunt lezen en geen knop in hoeft te drukken om je ereader te activeren. En dat is een groot pluspunt!

Ook een ereader aanschaffen? Kijk dan eens naar de Kobo Glo HD , de Aura H2O of één van de andere ereaders. De slimfit sleepcover vind ik ook een aanrader om te gebruiken in combinatie met je ereader, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *